Veilige opslag van lithium accu's

Ede, 18 december 2017

Het gevaar van lithium accu's komt meer in het nieuws. Zo kwam bijvoorbeeld in januari 2017 de Samsung Galaxy Note 7 in het nieuws . Ook was er in november 2017 een nieuwsbericht waarin gemeld werd dat het onbeheerd opladen van een telefoon of tablet een merkrisico vormt bron ) (Update, 5 januari 2018: brandgevaarlijke accu's ) (Update, 29 maart 2018: ontploffende laptop ) (Update 21 april 2018: opzwellende laptopaccu's ) (Update 12 juni 2018:  merk in e-bikefabriek ) (Update 19 augustus 2018: iPad ontploft ) (update 12 januari 2021: woningbrand door fietsaccu)

Lithiumbatterijen zijn mogelijk als ADR-klasse 9, hebben sinds januari 2017 hun eigen gevaar etiket en kunnen worden opgeslagen volgens de PGS 15 voorschriften. ANLAG International is gespecialiseerd in het opslaan van gevaarlijke stoffen en heeft nu ook oplossingen voor de opslag van lithium accu's.

Geschiedenis van de accu

Al eeuwen lang gebruikt, stapsgewijs verbeterd en aangepast ze geschikt zijn voor verschillende. In het begin van de 19 e eeuw hebben omvatten zoals Alessandro Volta, en John Daniell de eerste ontwerpen van een natte batterij ontwikkelen. Een herlaadbare batterij wordt vaak een accu genoemd. Halverwege de 19 e eeuw werd de loodaccu ontwikkeld. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de eerste commerciële zink- koolbatterij op de markt. Accu's en batterijen van dit type worden vandaag de dag nog gebruikt. De ontwikkeling van batterijen heeft (dus) heel lang bijna stilgelegen. Pas halverwege de 20 e eeuw werd de batterij op de markt gebracht: de alkaninebatterij.

Moderne accu’s

Aan het eind van de 20 e eeuw ontstaan ​​een vraag naar een lichte accu met een grote(re) opslagcapaciteit door de komst van laptops. Laptops en later ook andere elektronica, zoals smartphones, hebben gezorgd voor de ontwikkeling van de accu's op basis van lithium, zoals de lithium-ion-accu, of de lithium-polymeer-accu.

Brandgevaar lithium accu’s

Iemand die scheikundelessen van de middelbare school nog weet dat lithium in dezelfde lijst staat als natrium en kalium: de alkalimetalen. Er zijn genoeg filmpjes te vinden waarin wordt gedemonstreerd dat deze metalen met water reageren. Dit soort branden kunnen dus NOOIT geblust worden met water. Een lithium-ion-accu bevat echter geen zuiver lithium. Het brandgevaar zit hem dus ook niet in de stof die gebruikt wordt, maar in de technische aspecten van de accu. Chemisch gezien, is er geen enkel bezwaar om een ​​brandende lithium-ion-accu te blussen met water. Maar het water kan ook kortsluiting veroorzaakt bij ontwerp elektra. Vandaar dat er door de brand ontstaan ​​wordt om dit soort branden met zand te blussen als ze klein zijn. Bij grote branden zal de brandweer zich op afstand houden,

Hoe ontstaat er brand in een lithium accu?

Een lithium-ion-accu moet zo licht mogelijk zijn en zo veel mogelijk energie opslaan. Vanwege de gewichtsbeperking, wordt er zo min mogelijk materiaal gebruikt en wordt de accu minder robuust. Een beschadiging, van kort aan extreme temperaturen, kunnen er dan voor zorgen dat de accu sluiting maakt. De register komt energie dan vrij in de accu zelf. Hierdoor ontstaat extra warmte en gaan er ongewenste reacties optreden. Bij deze reacties komt (oa) gas vrij. Door dit vrijgekomen gas neemt de druk in de accu toe, gaat deze bol staan, de behuizing faalt en alle producten vrijkomen. Deze producten zijn dan erg en brandbaar, dus zullen zodra ze in contact komen met lucht ontbranden.

Voorkomen is beter…

Om de kans op beschadiging van een lithium-ion-accu zo klein mogelijk te beschermen (bijvoorbeeld het voorkomen van overbelasting, of overladen) en mechanisch te beschermen (bijvoorbeeld tegen vallen of botsen). Toch kan je hiermee de kans op beschadiging niet tot nul brengen. Om de gevolgen van schadebeperking te houden, kan je de accu in een robuuste brandveilige kast opslaan. Mocht er toch iets mis gaan, zal de merk iets tot de binnenkant van de kast gaan.

Opslagsystemen voor lithium accu’s

Anlag International B.V. heeft hiervoor enkele producten in het assortiment (hier). In het assortiment zitten producten die geschikt zijn voor een kleine opslag, van bijvoorbeeld particulieren die hun telefoon ’s avonds niet op het nachtkastje willen opladen, of hun thuisaccu / powerwall willen beschermen. Maar ook producten die geschikt zijn voor bedrijven, die een grote(re) opslag nodig hebben.