Lithiumaccu's in brandveiligheidsopslagkasten deel 2
Eerder dit jaar hebben wij al het een en ander gepubliceerd over het opslaan van lithiumaccu's in een brandveiligheidsopslagkast (volledig artikel). De conclusies waren toen:
1. Een brandveiligheidsopslagkast die voldoet aan de NEN 2678 is ongeschikt voor de opslag van lithiumaccu's.
2. Bij een externe brand biedt een brandveiligheidsopslagkast geen garantie dat de accu's in tact zullen blijven, maar zal in ieder geval vertragend werken. Over de duur van de vertraging is nog onvoldoende informatie beschikbaar.
3. Als de brandveiligheidsopslagkast een symmetrische opbouw heeft, dan kan er ook iets gezegd worden over een brand in de brandveiligheidsopslagkast. Een brand van 250 kg lithiumaccu's tussen de 13 en 130 minuten duren. Hierbij moet opgemerkt worden dat deze berekeningen sterk afhangen van:
- De aanname hoeveel zuurstof er beschikbaar is voor de brand; en daarmee ook
- De brandsnelheid van de accu's.
Over het exacte verloop van een lithiumaccubrand in een brandveiligheidsopslagkast is nog onvoldoende informatie beschikbaar.
4. Het gebruik van een brandveiligheidsopslagkast voor het opslaan van lithiumaccu's is aan te raden, aangezien deze technologie al beschikbaar en genormeerd is. Echter, voor het halen van het veiligheidsniveau zoals beoogd in de PGS 15, is meer informatie nodig over de maximaal toelaatbare hoeveelheid accu's.
Gelukkig zijn er al veel mensen en bedrijven die ervoor kiezen om hun accu's in zo'n kast op te slaan of op te laden. En helaas is het ook al eens misgegaan: er ontstond brand in de brandveiligheidsopslagkast en de brandweer rukte uit. Eenmaal ter plaatse, was er veel verwarring over de juiste manier van handelen (brandweer inzet).
In dit artikel, geven wij een eerste handreiking hoe om te gaan met een lithiumaccubrand in een brandveiligheidsopslagkast.