Brandwerendheid toegelicht deel 2

Ede, 30 april 2018

In deel 1 staat beschreven waar je zoal op moet letten als je iets brandwerend wil maken. In dit deel worden twee brandwerende boxen vergeleken qua constructie-techniek. De ene techniek is eenvoudig, en goedkoop. De andere techniek is robuust, en duurder. De constructie-elementen worden vergeleken op het gebied van warmteoverdracht en wat voor invloed dat heeft op de brandwerendheid van de units. Aan het eind worden enkele tips gegeven hoe je enkele eenvoudige tests kunt doen om een unit op brandwerendheid te controleren.

Algemeen

Er zullen twee units vergeleken worden. Unit A is een volledig stalen constructie. Deze constructie is aan de binnenkant bekleed met brandwerend materiaal. In de afbeeldingen is unit A blauw gekleurd. Unit B is een constructie die opgebouwd is uit sandwichpanelen (isolatiemateriaal tussen twee metalen platen) die gemonteerd zijn in een metalen frame. In de afbeeldingen is unit B groen gekleurd.

Dak

Unit A

Unit B

Het dak bestaat uit een stalen plaat, die gelast is aan de zijwanden. Aan de binnenkant is deze plaat bekleed met brandwerend materiaal en wordt ondersteund door een stalen frame dat met schroeven bevestigd is aan de wanden. In het dak zit een opening voor natuurlijke ventilatie. Deze doorvoer is voorzien van een bij brand sluitende vlinderklep, en afgeschermd met een regenkap.

Het dak bestaat uit aan elkaar geklikte sandwichpanelen. Aan de deurzijde zijn de panelen beschermd door een u-profiel. Aan de andere zijden is een omgebogen stuk metaal vastgemaakt aan het dak en aan de wanden.

 

Wanden

Unit A

Unit B

De wanden bestaan uit volledig geprofileerd staal aan de buitenzijde. Alle aanhechtingspunten zijn gelast. Aan de binnenkant zijn de wanden bekleed met brandwerend materiaal dat met een frame en schroeven aan de wanden is bevestigd. In de hoeken is het brandwerend materiaal in een zig-zag-vorm in elkaar geschoven.

De wanden bestaan uit aan elkaar geklikte sandwichpanelen. Aan de onderkant en de deurzijde worden deze op de plek gehouden door een u-profiel. Aan de bovenzijde is elk los paneel aan het binnenframe bevestigd met een schroef. De sandwichpanelen zijn aan de open zijden afgedekt met een stuk staal, dat vastgenageld is aan de panelen. In twee wanden zit een ventilatierooster. De binnenzijde van dit rooster is voorzien van opschuimend materiaal, dat bij een temperatuur van ca. 100 °C opschuimt en de doorvoer brandwerend afsluit.

Binnenkant

Unit A

Unit B

De binnenkant bestaat uit een stalen frame. Het stalen frame biedt ruimte voor het plaatsen van een lekbak die afgedekt kan worden met een roostervloer.

De binnenkant bestaat uit een stalen frame. Het stalen frame biedt ruimte voor het plaatsen van een lekbak die afgedekt kan worden met een roostervloer.

Deuren

Unit A

Unit B

Elke deur bestaat uit een geprofileerde stalen buitenwand. De over de naad waar het slot zich bevindt, zit een inbraak/tochtstrip. De binnenwand is afgewerkt met brandwerend materiaal. Het brandwerende materiaal zit in een frame, en is met schroeven vastgezet tegen de buitenwand. Aan de buitenzijde van het frame zit een strip van bij brand opschuimend materiaal, die ervoor zorgt dat de kieren van de deur geïsoleerd worden bij brand.

Elke deur is iets meer dan één sandwichpaneel breed. Een tweede sandwichpaneel is vastgeklikt in het eerste, en op maat afgezaagd. Deze combinatie is vastgenageld is in een naadloos (gelast) u-profiel. Één deur heeft een handvat en slot. De naad tussen de twee deuren is afgedekt met een overhangend stuk staal. De deuren zijn bevestigd met scharnieren aan de rest van de unit op enkele millimeters afstand. De deuren zijn voorzien van een volgordesluiting.

Vergelijking

Unit A

Unit B

Van buiten naar binnen zijn de enige directe verbindingen het handvat van de deur en de ventilatie-opening.

De aanwezige warmtebruggen zijn de schroeven waarmee het brandwerend materiaal en het frame zijn vastgeschroefd. Deze brug bestaat dan uit: het geprofileerde staal aan de buitenzijde naar de luchtlaag in het profiel, naar de schroef, naar binnen.

Van buiten naar binnen zijn de enige directe verbindingen het handvat van de deur, de u-profielen die de sandwichpanelen bevatten, en de ventilatie-openingen.

De aanwezige warmtebruggen zijn de schroeven waarmee de sandwichpanelen aan het frame vastzetten. Deze brug bestaat dan uit: de schroef, naar het frame, naar binnen.

Kleine beschadiging

Vergelijking

Als je naar deze vergelijking kijkt, lijken de verschillen niet zo heel groot. Een dunne plaat is niet een hele grote warmtegeleider, en de overige zaken zijn nagenoeg gelijk. Dit is dan ook de voor de hand liggende verklaring waarom beide units gecertificeerd brandwerend zijn. Het verschil zit hem in de robuustheid. In de afbeelding is te zien hoe een kleine beschadiging van unit B de brandwerendheid in twijfel kan trekken.

Is het beschadigde sandwichpaneel nog wel 60 minuten brandwerend op deze plek?

Er ontbreekt een schroef. Zal dit leiden tot kromtrekken bij brand?

Eenvoudige tests

Als handhaver/inspecteur of als gebruiker, kun je een aantal dingen onderzoeken aan een brandwerende unit.

  1. Metaal-test.

Je kunt bijvoorbeeld met een koelkastmagneet testen of het metalen frame van staal gemaakt is. Staal is magnetisch, en heeft een smeltpunt van ca. 1.450 °C. Dit betekent dat staal niet vloeibaar wordt bij brand. Aluminium is niet-magnetisch, en heeft een smeltpunt van ca. 660 °C. Dit betekent dat aluminium bij de meeste branden zal smelten. Helaas zijn sommige vormen van RVS ook niet-magnetisch, maar hebben wel een smeltpunt van ca. 1.500 °C.

  1. Visuele inspectie.

Je kan met het blote oog vaak beschadigingen zien. Deze beschadigingen kunnen kritiek zijn voor het functioneren, twijfel zaaien over het functioneren, of geen invloed hebben op het functioneren. Bijvoorbeeld:

- Opschuimende strips zijn aangetast (kritiek);

- Deur valt niet automatisch in het slot (kritiek);

- Ventilatie is verstopt of geblokkeerd (kritiek);

- Scheuren of gaten (kritiek);

- Pictogrammen ontbreken of niet-leesbaar (kritiek);

- Afwijkingen (zoals deuken, of aanpassingen) die duidelijk niet het originele ontwerp zijn (twijfel);

- Verkleuringen (leksporen) in of rondom de unit (twijfel);

- Roestplekken (geen invloed, maar zal op den duur leiden tot scheuren of gaten);