Blussystemen

Ede, 07 maart 2018

Voor opslagen geschikt voor minder dan 10.000 kg gevaarlijke stoffen is een blussysteem niet vereist vanuit de PGS 15. De wetgever gaat ervan uit dat een brand in de opslagvoorziening de gehele inhoud vernietigt, en dat de mensen in de buurt van de opslag beschermd worden dankzij de brandwerende schil. De 60 minuten brandwerendheidseis zorgt ervoor dat iedereen op tijd kan vluchten, en brandweerinzet mogelijk is. Waarom zou iemand dan toch ervoor kiezen om een blussysteem aan te brengen?

2018 02 14 Afbeelding Youtube Video

Werking blussysteem

In de video (2 minuten) is te zien hoe een blussysteem een ontbrandende lithium-batterij blust.

(Update 12-06-2020: De video is inmiddels niet meer beschikbaar, een vergelijkbare video is hier beschikbaar. https://www.youtube.com/watch?v=oN7pLrv8V7k)

De afweging

Een blussysteem is NIET bedoeld om een gedeelte van de inhoud te redden.  Het blussysteem is bedoeld om escalatie naar buiten (na één uur) te voorkomen. Stel dat er ’s nachts, terwijl er niemand aanwezig is, brand uitbreekt. Niemand is in gevaar, maar de brand wordt ook niet opgemerkt. Na een uur is de brandwerendheid van de opslagkast niet meer gegarandeerd, en kan de brand zich uitbreiden naar de rest van het pand. Dit scenario probeert een blussysteem te voorkomen. Vaak is een blussysteem goedkoper dan een brandmeldinstallatie.