Meer gevaarlijke bedrijven voldoen

Ede, 30 juni 2015

Het aantal bedrijven dat niet voldoet aan de brandveilighiedseisen voor de opslag van gevaarlijke stoffen is in een paar maanden tijd gedaald van 108 naar 62. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Na de grote brand bij Chemie-Pack in 2011 op een industrieterrein bij Moerdijk, bleek uit onderzoek door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport dat 151 grote bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan niet aan de eisen voldeden. Die werden onder verscherpt toezicht geplaatst.

Moerdijkbrand 2011

Na de Moerdijkbrand in 2011 bleek dat er veel mis was met de opslag van gevaarlijke stoffen.

Vorige maand werd een rapport van de inspectie openbaar over de situatie in 2012. Daarin stond dat 108 bedrijven nog steeds niet alle regels naleefden. Mansveld heeft vandaag een lijst naar de Tweede Kamer gestuurd die loopt tot april dit jaar. Daaruit blijkt dat 62 bedrijven vorige maand nog steeds niet aan de brandveiligheidseisen voldeden.

Inspectie rapport openbaar

Bij 30 installaties ontbrak de juiste vergunning of een inspectierapport. Bij 32 anderen bedrijven voldoet de brandblusinstallatie niet volledig aan de eisen van het ontwerp, de aanlag of het onderhoud. De overige leven inmiddels de regels na.

Volgens Mansveld ontbreken garanties op spoedige naleving, omdat het "de meest weerbarstige situaties"betreft. Sommige bedrijven moeten verouderde brandblusinstallaties vervangen, wat investeringen vergt en soms een wijziging van de vergunning. Dat kan lang duren, onder meer omdat veel partijen bij betrokken zijn, zegt de staatssecretaris.

Dit bericht komt van NOS.NL